lördag 23 januari 2021

S leker med elden

Leker med elden
Vår värld blir alltmer polariserad sägs det. Vi verkar ha allt svårare att förstå varandra och ett lika litet intresse av att försöka göra det. Sociala mediers algoritmer gör oss allt mer inskränkta samtidigt som intresset för hyfsat neutral public service avtar. Under sådana förhållanden hade man gärna sett att åtminstone våra förtroendevalda kunnat föregå med gott exempel.

Alltmedan vi med skräckblandad förtjusning följt den amerikanska utvecklingen under Trumps år vid makten så har situationen här hemma blivit alltmer prekär, tyvärr underblåst av vissa av våra ledande politiska företrädare. Socialdemokraterna har länge drivit linjen att minsta samröre, samtal eller blinkning åt sverigedemokratiskt håll i princip skulle öppna för ett fascistiskt maktövertagande. Tidigare socialminister Annika Strandhäll skrämdes till exempel nyligen med en högerkonservativ moderatledd regering med stöd av extremhögern. Justitieminister Morgan Johansson drar samtidigt oblygt paralleller mellan stormningen av Kapitolium och Ulf Kristerssons flört med SD häromdagen. Självfallet är denne och den före detta ministern rädda att tappa makten och förlora sina jobb, men de måste också inse att de samtidigt leker med elden. 

Demokratin bygger på tilltro till politiken, respekt för varandra och varandras åsikter. När justitieministern och kollegor målar ut drygt 20 procent av röstande svenskar som högerextremister så inte bara polariserar de landet, utan underminerar även den demokrati som det bygger på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar