söndag 10 januari 2021

Ett gemensamt ansvar

Inte bara Trumps fel
En hel del av oss satt fängslade uppe och följde den remarkabla stormningen av Kapitolium häromdagen. Övriga fick händelseförloppet rapporterat dagen därpå, tillsammans med unisona fördömanden av våldsverkarna själva liksom av presidenten som drivit på i tal och på Twitter. 

Att USA:s president är den kanske största mobbaren och hetsaren är givetvis olyckligt. I hans roll, med den makt och exponering den för med sig, har han givetvis ett desto större ansvar. Men hur stort Trumps ansvar än må vara så fråntar det inte oss övriga vårt egna ansvar. Inte bara Trump utan likaså konventionell media och allehanda debattörer lever alltmer på kontrovers och polemik. Detta ligger i sakens natur då konkurrensen om vår uppmärksamhet bara tilltar. Det relevanta är således det som väcker uppmärksamhet och intresse, kanske snarare än kvalitén i själva nyheten. Vi får därför det mediaklimat vi förtjänar. På sociala medier frodas dreven, påhoppen och fördömanden, ofta efter att en pöbel med svans plockat ihop en präktig värphöna av en nyhetsfjäder. Sociala medier liksom debattklimatet i stort populeras och dikteras av dig och mig och det är således vi, snarare än Trump och klickjagande kvällspostjournalister, som driver utvecklingen. Just nu helt åt helsike. 

Vi bär alla ett ansvar, nämligen att inte gå igång på minsta lilla fluga, tänka efter och sluta koka nyhetssoppa på småspik av skvaller .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar