lördag 4 januari 2020

Försent ska syndarna vakna


Det var då det
2016 enades regeringspartierna S och MP med M, KD och C i en bred energipolitisk överenskommelse. Syftet sades vara att skapa långsiktiga spelregler för energiförsörjningen samt uppnå målet om hundraprocentig förnyelsebar elproduktion 2040. Det var då det. Idag är det annat ljud i skällan.

Då var det säkert mången miljö- och centerpartist som skålade i champagne. Överenskommelsens skrivning om hundraprocentigt förnyelsebart innebar nämligen att kärnkraften skulle fasas ut. En våt dröm för miljöpartisten och för den rättrogne centeranhängaren. Sen dess har dock en del vatten runnit under broarna och opinionsvindar blåst i partiseglen. Stödet för kärnkraften har ökat och Moderaternas väljare är såta kärnkraftsvänner. Sannolikt därför har M nu gjort en helomvändning, lovprisar kärnkraften och har, tillsammans med KD, lämnat överenskommelsen.

Försent ska syndarna vakna, ty nu är sannolikt M:s och KD:s nymornade kärnkraftsengagemang till ingen nytta. Ringhals stängs just för fullt och ytterligare reaktorer står på nedstängningstur. Att locka väljare är ett viktigt syfte för ett parti. Än viktigare är dock att ta långsiktigt ansvar för landets väl. Med det har M och KD lyckats sämre i energifrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar