lördag 25 januari 2020

Som man bäddar får man också ligga


Bäddar för oroliga tider
Det blir inget friår eller ingångsavdrag för nyanlända trots att de finns med i regeringens budget. Skälet är att en högst osannolik allians av moderater, kristdemokrater och vänsterpartister istället enats om att pengarna ska läggas på kommuner och regioner. Därmed sänks både MP:s och C:s flaggskepp i Januariöverenskommelsen som nu decimerats ett par ytterligare punkter.

Det är vitaliserande att en opposition också opponerar. Kan den dessutom skapa majoritet så bör denna också få genomslag. Att kommuner och regioner får tillskott, på bekostnad av ett dyrköpt friår och ett sannolikt ineffektivt ingångsavdrag, är dessutom bra för Sverige. Kan dålig politik förhindras till förmån för något bättre så ska vi alla vara glada. Mindre glada, ja snarare oroade, ska vi istället vara över förfaringssättets långsiktiga följder. Den som väljer att gå in och plocka poster ur en budget måste göra det med stor omsorg och insikt om att en budget hänger ihop. Plockas det än här så får det följdverkningar än där. Och osäkerhet kring statsbudgetars robusthet är det sista Sverige behöver.

En möjligen förbisedd men ack så oönskad följd lär vara att en ny ful vana etableras, nämligen att fler kommer ta varje chans att skjuta motståndarens budget i sank. Ty som ordspråket säger, som man bäddar får man också ligga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar