lördag 8 februari 2020

Politikens privilegium under hot

På bekvämt avstånd.
Avståndet till de som styr tycks bara öka, i Sverige och nästan överallt annars. Folket, alltså väljarna, ser sig förbisedda och väljer därför alternativ till den etablerade noblessen. Så växer de så kallade populisterna till sig, fria från historians ok och med öronen tätt intill rälsen.

Politiken har förändrats de senaste decennierna. Det politiska värvet har gått från att vara mest ett kall till ett heltidsyrke och en potentiellt lukrativ karriärväg. För framgång krävs lång tjänstgöring, finmaskiga nätverk, gott om förtrogna och vassa armbågar. Tjänstgöring i ungdomsförbundet är inte bara en merit utan närmast en förutsättning. Politiken blir härigenom närmast ett eget stånd, en egen mekanism främjad från dem där ute som de är satta att företräda. Och precis som adeln en gång vare sig förstod eller brydde sig om böndernas situation så upplever många väljare idag att politiken beter sig. Lomhörd och på ett lagom bekvämt avstånd.

Ståndsamhället föll samman alltmedan adeln torskade sina privilegier och demokrati växte fram. Hittar inte politiken åter en väg till väljarnas hjärta så står även dennes privilegium under hot. Och i betydligt värre fall faktiskt hela det demokratiska systemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar