torsdag 6 april 2017

Alliansen viktigare än på länge


Solen skiner på finansministern
Det lär vara en strålande glad finansminister som dyker upp till Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Solen spås skina men framförallt trillar skattekronorna in. Företagen exporterar för glatta livet, svenskarna konsumerar och arbetar för fullt. Sverige växer så det knakar, både ekonomiskt och befolkningsmässigt. Magdalena Andersson har därför historiskt goda förutsättningar att bjuda på socialdemokratisk utgiftsfest.
För tillfället står alla stjärnor står rätt på den ekonomiska himlen. Högkonjunktur råder, befolkningen växer, riksbanken pressar räntan vilket eldar på bostads- och aktiepriser samtidigt som våra exportmarknader börjar hitta formen igen. De flesta omvärldsfaktorerna spelar således Andersson i händerna, som har ett gyllene tillfälle att genomföra de tuffa men nödvändiga strukturreformer som ändå måste till förr eller senare. Andersson väljer istället motsatt riktning genom att höja skatterna för dem som arbetar och anställer och gör det samtidigt förmånligare att inte arbeta. En omvänd arbetslinje som straffar just de ting vi behöver mer av för att klara välfärdsåtagandena i framtiden. Den kommande utgiftsfesten är dessutom illa tajmad eftersom vi befinner oss mitt i högkonjunkturen.
Regeringens politik är både skadlig och feltajmad. En samlad borgerlig opposition är det enda vettiga alternativet och alliansen är därför viktigare än på länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar