fredag 1 november 2013

Tv-licensen bör förpassas till historieböckerna


I en nyligen avkunnad dom slog kammarrätten i Sundsvall fast att Radiotjänst har rätt att avkräva licenspengar även från dem som saknar tv men besitter endera dator, surfplatta eller smart mobil. Kammarrätten anser, i likhet med förvaltningsrätt och Radiotjänst, att alla former av ”tv-mottagare” är licenspliktiga.

Domen ger Public service ytterligare respit att inte behöva möta branschens pågående strukturomvandling. Tv-licensen härstammar från den tid då monopol rådde på radio- och tv-marknaden och då en kontrollerande myndighet likt Radiotjänst hade en legitim roll. Sedan dess har teknikutveckling och avmonopolisering förändrat spelplanen fullt ut. Detta slogs också fast i Pulic service-utredningen förra året vilken landade i att avgiften borde skrotas och ersättas med annan finansiering. Risken med att fortsätta i dagens spår är att licensfinansierad media, och avgiften i sig, förlorar än mer av sin legitimitet vilket sannolikt leder till än fler licenssmitare.

Public service fyller sin funktion i det tilltagande mediebruset och förtjänar att värnas om. Det görs dock inte genom dagens oändamålsenliga finansiering. Eftersom snart sagt alla hushåll numer är avgiftspliktiga finns ingen anledning till att inte betala den via skattsedeln, då skulle också de pliktskyldiga slippa betala även för de samvetslösa. För att säkra oberoendet och inte beblanda avgiften med annan skatt bör den läggas separat, likt kyrkoavgiften. Kammarrätten slog en gång för alla fast att tv-licensen bör förpassas till historieböckerna.

 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar