tisdag 6 september 2011

Den rättvisedebatten har vi inte råd med


KD:s Göran Hägglund har i dagarna tvingats schavottera. Detta sedan regeringen tvingats att backa om ytterligare skattesänkningar för pensionärerna. Reformambitionen har nu istället skjutits på framtiden och pensionärskollektivet lär få vänta till 2013 eller kanske 2014 innan ambitionen kan bli verklighet.

Ivriga som bävrar tuggar ledarna för oppositionen på om de orättvisor och det svek som regeringen drabbat de äldre med. Socialdemokraternas ekonomipolitiske talesman Tommy Waidelich, upprepar till leda i Aktuelltstudion (5/9) hur fruktansvärt orättvis regeringens pensionärsskatt är och lovar att om hans parti fått bestämma så skulle denna orättvisa ha rättats till omgående.

I det synnerligen trängda ekonomiska läge som vi nu åter befinner oss i, med ytterst osäkra framtidsprognoser, når vi nya lågvattenmärken när de populistiska slagträna plockas fram. Att, trots alla redan genomförda pensionärsskattesänkningar, dra till med orättvise- och svekargumenten är ytterst oansvarigt och torde inte ge mer än högst kortsiktiga poäng.

De prioriteringar som regeringen nu gör i höstbudgeten i form av infrastruktursatsningar, skol- och lärarinsatser, sänkt restaurangmoms och höjda bostadsbidrag för de sämst ställda pensionärerna innebär en väl avvägt blandning mellan framtidssatsningar och socialpolitik. Göran Hägglund har sannerligen inget i skamvrån att göra, lika lite som någon pensionär skulle få det bättre av en ekonomi körd i botten. Orättvist eller inte, någon rättvisedebatt har vi i vart fall inte råd med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar