onsdag 16 juni 2010

Skatter och avgifter som står oss dyrt


Av SEB:s årliga företagarenkät, där närmare 1 300 företagare tillfrågats, framgår att viljan att växa är beklämmande liten. Bland de medelstora och större företagen är tonläget tämligen positivt, de flesta planerade för nyanställningar.

Problemet är dock att dessa kategorier endast utgör ca 4 procent av landets alla företag. Lejonparten, dvs. 96 procent, kategoriseras som små med färre än 10 anställda och i denna kategori är tongångarna betydligt dystrare. Få eller nära nog inga i denna för Sveriges framtid så viktiga grupp av arbetsgivare avser att nyrekrytera. Den oinvigde undrar då stillsamt vari förklaringarna till denna nedstämdhet må ligga. Enkäten ger svar även på detta. 53 procent av de tillfrågade uppgav de höga personalkostnaderna som orsak, 47 procent såg det höga skattetrycket som hinder och ytterligare 41procent uppgav regelkrånglet som begränsande obstakel.

I samma veva presenterade Ungdomsstyrelsen nedslående siffror om svenska ungdomars situation idag och i framtiden. Ånyo tycks de yngre bli de främsta offren för en kris härjningar. Vem ska anställa dem och varför anställs de inte undrar folk. Bristande teoretiska kunskaper p.g.a. nedskärningar och färre Komvuxplatser svarar Vänstern. Arbetsgivarna svarar skatter och avgifter.

Efter fyra år med Alliansen har mycket gott uträttats på dessa områden. Arbetsgivaravgifterna har halverats för ungdomar, regler har förenklats och delägarbeskattningen mildrats. Reformer som säkerligen gett många ungdomar en entrébiljett in på arbetsmarknaden.

Det rödgröna alternativet vill återställa avgifterna och höja skatterna, åtgärder som enligt framtidens arbetsgivare uppenbarligen skulle stå oss alla dyrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar