lördag 24 april 2010

Finanskrisen - ett hälsosamt stålbad

Den nyss genomlidna finanskrisen kan liknas vid ett vinterbad i isvaken. Rysligt kallt och otrevligt under tiden men med bevisat hälsobringande effekter. Likt den ur isvaken uppstigne vinterbadaren, stärkt av den äventyrliga bravaden, kliver nu bolag efter bolag stärkta upp ur sina respektive stålbad.

Många tuffa och obekväma beslut har fattats, anställda har varslats och produktion har flytt landet. Många är de som drabbats hårt och obarmhärtigt av krisens härjningar. Individer som efter decennier av självförsörjning nu plötsligt tvingas stå med mössan i handen i hopp om statens gunst. Dessa personers lidande och i många fall upplevda hopplöshet får vi vare sig glömma eller ignorera vilket tack vare ett tydligt jobbfokus hos regeringen är det sista individ och samhälle behöver oroa sig över.

En välbalanserad krispolitik, utan missriktade stödinsatser och miljardrullning av offentliga medel, synes ha tagit Sverige stärkt ur en minst sagt prekär situation. I dagarna har många av våra exportberoende storföretag som Volvo, Scania, Ericsson och SKF, utifrån rådande situation, presenterat smått fantastiska resultat. Marginaler och produktivitet har överträffat de flesta och mest luttrade analytikers spådomar. Som gemensam framgångsfaktor nämns en effektiviserad och kostnadsslimmad organisation. Med oproportionerliga och huvudlösa stimulanser i olika former av statsstöd hade dessa åtgärder aldrig kunnat motiveras och företagen hade kunnat fortsätta sitt vattentramp. Tyskland, Frankrike, USA och Grekland, för att nämna några av de grövsta syndarna, har mer än andra ägnat sig åt liknande ofinansierad stödpolitik. Detta är också länder som nu dignar under våldsamma skuldberg, skuldberg som framledes sakteligen måste betas av via nedskärningar, skattehöjningar och i värsta fall handelsfientlig protektionism.

I Sverige däremot kan vi blicka framåt tack vare ett trimmat näringsliv, goda statsfinanser och en arbets- och näringsbefrämjande regering. Medan många i vår omvärld hoppade i bubbelpoolen valde Sverige isvaken, rysligt kallt men ack så hälsosamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar