måndag 26 april 2010

Chavez socialism på dekis

Venezuelas obestridlige härskare och president Hugo Chavez har länge prisats av socialistiska kamrater för sin progressiva politik. Chavez har med järnhand navigerat landet mot 2100 talets socialism som han kallar sin revolutionsagenda.
Vägen mot framtidens socialism har gått via nationaliseringar, exproprieringar, öppna och dolda hot och en mördande propagandaapparat. På vägen har dock entreprenör efter entreprenör och företag på företag (inhemska som utländska) kommit att vika av. Den fullständiga bristen på respekt för äganderätten har samtidigt dränerat landet på riskvilligt kapital. Allt detta samtidigt som de nationaliserade industrierna och den kollektiviserade jorden levererat allt sämre.

Resultaten av Chavez reformer presenterades nyligen i IMF:s senaste prognos för de latinamerikanska länderna. Här utpekas Latinamerika som världsekonomins lysande stjärna jämte Kina. BNP tillväxten hos de prognostiserade länderna pendlar mellan 2,5 – 6,3 procent för 2011. Det jordbävningsdrabbade Chile lyckas exempelvis, trots katastrofen, nå en tillväxt på 4,7 procent. Venezuela sticker dock ut ur mängden och tros krympa sin ekonomi med 2,6 procent. Som bidragande orsak nämns kraftig elbrist, detta i ett av världens oljerikaste land!

Chavez socialistiska projekt är ännu ett i raden av exempel på socialismens tillkortakommande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar