söndag 6 december 2020

Liberalerna behövs

Har sin plats
Opinionssiffrorna visar med önskvärd tydlighet att Liberalerna hamnat snett. Steget från Alliansen in i ett S-styrt ingemansland har gjort liberala väljare perplexa och rådvilla. Vilka äro Liberalerna, vad vilja de och med vilka? 

Frågorna och villrådigheten är befogade, ty ett 73-punktsavtal med en ideologisk motpol är ingen bra jordmån för ett borgerligt liberalt parti. Det vore dock både sorgligt och onödigt om L åkte ur riksdagen om två år. Sorgligt eftersom ett förnuftsbaserad, pragmatiskt och progressivt Liberalerna behövs, onödigt eftersom det alls inte ska behöva ske. När världen polariseras alltmer och extremerna får större utrymme behövs balanspunkter och det är där som Liberalerna fyller sin roll. I Sverige är det borgerlighetens liberalkonservativa M och socialkonservativa KD som behöver balanseras med sansat progressiva liberaler för att utgöra en stark motpol till den brokiga vänster som Stefan Löfven nu presiderar över. Individens fria rättigheter och möjligheter, snarare än kollektiva och individuellt hämmande lösningar, utgör grunden i liberal lära. Och då är givetvis socialdemokrater och vänstern dåliga partners. 

Liberalerna behövs men för att överleva behöver de byta sällskap,  till ett som åtminstone inte utgör liberalismens raka motpol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar