söndag 5 juli 2020

HD-avgörande i skolans tjänst


Skänker hopp
Läraryrket är ett av Sveriges viktigaste där en god arbetsmiljö är en förutsättning för att kunna utöva det väl. Ordning, reda, lugn och ro borde vara självklarheter i Sveriges skolor. Så är dock tyvärr inte fallet sedan lärarens auktoritet successivt urholkats till förfång för både elev och lärare.

Ett antal domstolsavgöranden har lagt sten på bördan genom att inskränka skolans möjligheter att upprätthålla en god arbetsmiljö. Ett antal avgöranden har slagit fast att lärarens befogenheter att hålla ordning är begränsad medan elevens rätt är vittgående. Ett HD-fall från 2016 gav exempelvis eleven rätt att spotta på läraren som sedermera bötfälldes efter att reflexmässigt ha örfilat eleven. Lärare vittnar överlag om en försiktighet och rent av rädsla för att ingripa, då detta kan ge både ekonomiska och arbetsrättsliga följder. Mot denna bakgrund kom en nyligen avkunnad HD-dom lämpligt. Frågan var om en lärares grepp om elevens nacke i en tillspetsad situation utgjorde kränkande behandling och, i sådant fall, om den kunde anses försvarbar givet situationen. En oenig domstol ansåg ingripandet försvarbart.

Högsta Domstolens avgöranden är prejudicerande och domen är därför vägledande för liknande situationer. En from förhoppning är därför att den kan ge skolan förutsättningar att uppfylla sin lagrättsliga tillsynsplikt liksom återge läraren sin auktoritet och skolan en vettig arbetsro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar