söndag 19 juli 2020

Glädjande kvartalsrapporter


Det går bra nu. Trots allt.
Den som följt börsskärmarna under första halvåret har följt med både till himlen och helvetet. Från ett dramatiskt ras på 30 procent till nuvarande fullt återhämtade nivåer. Att börskurserna redan återhämtat sig kan förefalla märkligt då pandemin ännu är ett faktum, men har å andra sidan sina naturliga förklaringar.

Dessa sköna juliveckor är lika förenade med semester, bullrande fläktar och klibbande lakan som en hektisk rapportsäsong. Just i år är andra kvartalets rapporter dessutom extra intressanta eftersom kvartalet omfattar den värsta coronatiden. Utfallet hittills är imponerande. Dagens Industris genomgång av 99 rapporterande börsbolag visar att medianförsäljningen endast minskat med 4 procent och medianresultatet med 10 procent. Bland bolagen finns givetvis förlorare, som fordonsrelaterat och hotell, men även vinnare som bygghandel, nätrelaterat och sjukvård. Hela Sveriges bygghandlare Byggmax ökade till exempel sin vinst med hela 182 procent jämfört med förra årets andrakvartal.

Med tanke på den kris vi genomlevt och genomlider är dessa resultat smått otroliga, samt något vi alla bör glädjas över. Att våra företag hanterat krisen så här pass väl kommer oss nämligen alla till godo, inte bara för att börskurser stiger och pensionskapitalet växer till utan än mer för att de betalar de flestas av våra löner. Glädjande kvartalsrapporter således, både för aktieägare och för Sveriges löntagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar