lördag 30 maj 2020

Ett avgörande skäl för EU:s Coronafond


Pyntar upp
EU-maskineriet har gnisslat länge. Att kugghjulen trots allt ännu snurrar är imponerande. Men det finns också skäl för det, som tillräckligt många i slutändan ändå ställer upp på.

Coronaepidemin har kastat ytterligare grus i EU-maskinen och än en gång skickat ut samarbetat på slak lina. EU:s 27 länder har alla infekterats mer eller mindre svårt, med fatala ekonomiska konsekvenser. BNP- liksom arbetslöshetssiffror kommer bli bistrare än under självaste finanskrisen varpå den europeiska ekonomin, och samarbetet i stort, åter står under hot. EU-kommissionen har därför föreslagit en Coronakrisfond om astronomiska 750 miljarder euro till särskilt utsatta. Större delen, 500 miljarder, föreslås utgå som bidrag. Det finns åtskilliga argument emot en solidariskt tvingande finansiering av andra länders ekonomier, det allra tyngsta argumentet är dock för. Hjälps vi nu inte åt kommer EU-samarbetet rent av att rämna, Sverige tappa en gigantisk exportmarknad och sin bästa samarbetspartner samtidigt som andra, rent otäcka, typer lär fylla detta tomrum.

Sverige är på egen hand inte mer än en droppe i havet och utan ett fungerande EU är för övrigt hela kontinenten endast en pöl på den världspolitiska kartan. Denna insikt är också skälet till att EU-maskinen ännu hackar på samt skälet till varför Sverige helhjärtat måste ställa upp på EU-kommissionens Coronafond.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar