lördag 19 januari 2019

Förtroende på upphällning


Förtroendefullt handslag?
En färsk SVT/Novus-mätning visar på ett illavarslande förtroenderas för de folkvalda. Så många som 70 procent av de svarande uppger att förtroendet minskat sedan valet i höstas. Det största förtroendetappet uppmättes bland de sverigedemokratiska väljarna, hela 93 procent. Mätningen gjordes dessutom innan Januariuppgörelsen blev till och mycket talar för att resultatet skulle blivit än mer nedslående om mätningen gjorts idag.
Siffrorna är oroväckande men överraskar inte. Alltfler därute känner sig fjärmade och förbigångna av tondöva politiker långt bort från deras egen verklighet. En tilltagande skara, i höstens val drygt 1,2 miljoner och idag säkert ännu fler, noterar att allt oheligare koalitioner kan skapas enbart för att deras röst ska ignoreras. Demokratihotet är uppenbart och legitimerar tyvärr de proteströster som allt fler är benägna att avge. Ytterligare ett antal anser sig säkert bedragna när det visade sig att deras röst tydligen gick till valrörelsens huvudmotståndare, Socialdemokraterna. Det är som bekant inte lätt att vara människa, och våra politiker gör det för tillfället knappast lättare.
Nu har Centern och Liberalerna gett Löfven fyra år till att komma tillrätta med allt det som folk oroar och förbannar sig över. Låt oss hoppas att han lyckas med det, om inte annat för demokratins skull.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr är alla så bakbundna i dagens politik att inga större reformer och därav förbättringar kan genomföras. Precis som du säger är hela demokratin på upphällningen åtmindstonde så som vi är uppväxta med

    SvaraRadera
  2. Hoppas du har fel Fredrik. I och med att hoten mot nuvarande koalition i riksdagen är ganska begränsade (såvida övriga partier inte går samman dvs) så finns förutsättningar att genomdriva en reformagenda. Lyckas man med det, och det gör skillnad för folk, så kanske det kan komma något gott utav det. Men jag är som sagt både skeptisk och besviken just nu.

    SvaraRadera