söndag 30 december 2018

Med all respekt


Rådvill - på goda grunder
Liberale Jan Björklund har haft en jobbig höst. Först en hysterisk valkampanj och sedan utsatt för ett omänskligt tryck i regeringsbildningsfrågan. Ett tryck från både höger och vänster, inifrån och utifrån, från media och allehanda opinionsbildare.
Det ska sägas, det inte är lätt att vara liberal idag. Inte i Sverige och knappast någon annanstans heller. En nationalkonservativ våg sköljer just nu över världen och svallvågorna når ända upp till Helgeandsholmen. Liberaler och konservativa har i alla tider legat i luven på varandra, just för att vi ser olika på saker. Det handlar om synen på individens friheter och möjligheter, begreppet rättvisa, nationalstaten, statens roll, migration och mycket mera. Historiskt har konservativa och liberala utkämpat många tuffa bataljer också i Sverige där den konservativa högern, snarare än den socialdemokratiska vänstern, många gånger utgjort liberalernas främsta antagonist. Det är i denna kontext som Jan Björklunds och Liberalernas rådvillighet i regeringsfrågan ska ses.
Liberalernas oro för en successivt alltmer nationalistisk och konservativ politik ska tas på allvar, den är genuin och kanske befogad. Så det är med all respekt jag följer Björklunds kvalfyllda kamp för en vettig regering, som jag hoppas blir både liberal och borgerlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar