onsdag 27 juni 2018

I uppochnedvända världen


Tyskland står inte att känna igen,
vare sig på eller utanför plan

Osäkerhet och risk är ingenting för oss människor. I osäkra tider väljer vi de säkra alternativen före de osäkra, lägger hellre våra pengar på hög än på börs, shopping och investeringar. Därför går börsen ner när förutsättningarna är oklara, precis som vår shoppingvilja och efterfrågan på lyxiga innerstadslägenheter i Stockholm. I sådana tider befinner vi oss just nu.
Det tyska utträdet redan i fotbolls VM:s gruppspel framstår som ett tecken i tiden. VM-historiens mest framgångsrika lag stod inte att känna igen. Löws Mannschaft såg vilset och räddhågset ut, långt ifrån den välsmorda maskin som vi varit vana vid. Liknelsen är tyvärr slående med Angela Merkels lag som också förlorar slag på slag. Europas motor och fasta punkt, personifierad av Merkels handfasta styre, hotas just nu av regeringskris. CDU har svårt att hålla ihop, både internt och med samarbetskamraten CSU. Kris i Tyskland innebär också kris för EU och eurosamarbetet. Utan ett stabilt Tyskland hotar illiberala och protektionistiska krafter få fritt spelutrymme. Detta samtidigt som den forna liberala kamraten USA vänder oss ryggen och Storbritannien tror sig må bättre utan sina grannars sällskap.
Just nu är det lite av uppochnedvända världen. Gamla sanningar gäller inte längre och alla bollar tycks vara i luften. USA polar med Nordkorea och bygger murar, Storbritannien ratar EU och Sverige vinner VM-grupper. Låt oss åtminstone glädjas åt det sistnämnda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar