lördag 26 maj 2018

Liberal av en orsak


Är du också liberal?
All offentlig makt utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Så står det i Sveriges pampiga regeringsform och så ska staten hantera sin maktposition gentemot folket.
Liberalismen har i alla tider kämpat för den enskildes frihet att själv och fri samverkan få utforma sitt liv. Detta förutsätter frihet från förtryck, som exempelvis ett socialistiskt eller konservativt samhällsstyre på ett eller annat sätt medför. Liberalismen tar vid varje givet tillfälle strid mot maktcentrering och enväld. Liberaler är därför de främsta förkämparna för demokrati, rättsstaten och marknadsekonomin, som utgör de säkraste skyddsvallarna mot statligt politiskt förtryck. Regeringsformen är inget utdrag ur Liberalernas partiprogram men väl ett resultat av hundratals år av kamp. Kampen är dock i allra högsta grad pågående då många av de liberala värdena idag står under attack. Från vänster, höger och andra extremistiska håll.
Regeringsformen är liberal av en orsak, den ska skydda oss mot förtryck och verka för allas lika rätt. Tycker du att den är lika pampig som jag, då är du också liberal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar