torsdag 24 maj 2018

Tveksamt om Demokraterna gör saken bättre


Göteborgs frälsare?
Göteborgs uppstickarparti Demokraterna går som tåget och noterar det näst högsta väljarstödet bland partierna i GP/Sifos senaste mätning. Självförtroendet hos Martin Wannholt, partiets grundare och förstanamn, är därför på topp.
Många göteborgare är förbannade. Det har nämligen beslutats att det ska byggas en tågtunnel under staden, Västlänken. Den kommer kosta åtskilliga miljarder och ställa till med oreda under byggtiden. Samtidigt har själva nyttan med den ifrågasatts. Vad som främst verkar uppröra är dock att stadens medborgare inte fått säga sitt i saken. Missnöjet som detta fört med sig har kanaliserat ett växande politikerförakt och gett en utmärkt jordmån för en rakryggad man av folket att stega fram. 
Västlänken har hanterats klantigt och förankringsprocessen varit obefintlig, det har Wannholts demokrater slagit mynt om. Partiet har profilerat sig som projektets argaste motståndare och lovar dyrt och heligt att stoppa det om de får förtroendet. Detta dock mot bättre vetande eftersom man rimligen inser att projektet inte längre går att stoppa. 
Vad Demokraterna då kan locka och betala med utvecklar Wannholt i en GP intervju (18/5). Löftena är vidlyftiga och finansieringen luftig. På ett bräde skulle man exempelvis hämta hem 19 miljarder genom att sälja tomträtter, vilket bland annat betalar 300 i och för sig nödvändiga civilanställda poliser. Göteborgarna ska dock inte behöva betala denna satsning själva genom försäljning av dyrbar mark. Pengarna ska nämligen återgäldas oss då Demokraterna skickar fakturan till Finansdepartementet, som garanterat kommer betala. Inte helt olikt finansieringen av Donald Trumps Mexikomur, där fakturan helt sonika skulle skickas till mexikanarna själva. Här i Göteborg ska Finansdepartementet betala för Wannholts poliser, lovas det. Vanskligt kan tyckas. Det andra stora löftet om ett tvålärarsystem är bra och behövligt men också kostsamt, drygt en miljard årligen. Inga problem, Demokraterna sparkar onödiga tjänstemän, lägger ned Business Region Göteborg och avsätter överflödiga politiker. Beloppen i denna del är ännu inte specificerade, men här finns säkert också åtskilliga miljarder att hämta.
Demokraterna värjer sig mot epitetet populister. Men den som ser sig omkring känner igen attributen. De lovar runt, hackar på sina hackkycklingar och funderar mindre över pengar. Du må avsky Västlänken och misstro politiken, men det är ytterst tveksamt om Demokraterna skulle göra saken bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar