lördag 3 mars 2018

Trump gör oss alla fattigare

I want you - to be poor
Donald Tump har under sitt dryga år av presidentskap tjusat sina anhängare med stigande börskurser och pigg ekonomisk tillväxt. Få tillfällen har gått honom förbi att framhålla dessa faktum. Och det gör han klokt i för ingenting talar för att det kommer fortsätta så.

Trumps protektionistiska drag och vurmande för särintressen kommer drabba både honom, hans land och omvärld svårt. De senast föreslagna tullarna på importerat stål och aluminium kommer pressa upp priserna och inflationen. Detta drabbar inte bara stål- och aluminiumköparna direkt genom högre priser utan så småningom även bredare grupper i form av högre räntor och sänkta börskurser. Trump blandar en giftig cocktail som ofrånkomligen kommer drabba den amerikanska ekonomin. Utöver att sänka sin egen ekonomi gör han sig samtidigt till ovän med sina omgivande handelspartners som lär svara med samma beska medicin. Följden av ett uppseglande handelskrig är att vi alla blir fattigare.

Orsaken till att vi en gång började handla med varandra var för att det var rationellt och för att alla parter tjänade på det. Har verkligen Trump inte ens fattat det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar