torsdag 1 mars 2018

Dra åt helvete är ett dåligt argument


Rösta på Grillo eller dra åt helvete
På söndag går italienarna till val. Om vårt val lär bli stökigt är det antagligen bara en västanfläkt i jämförelse med italienarnas.  Inget parti eller gruppering lär skrapa ihop egen majoritet och den enda riktigt lysande stjärnan är Femstjärnerörelse, som ser ut bli störst. Men rörelsen vill inte ha med andra att göra och kommer därför inte kunna förvalta väljarnas förtroende.
Femstjärnerörelsen är ett relativt färskt parti vars sammanhållande kitt är ilska och missnöje. Partiets grundare och frontfigur, Beppe Grillo, är en arg och högljudd komiker. Partiet är sprunget ur den alltjämt populära V-dagen som Grillo introducerade för drygt tio år sedan. V:et står för vaffanculo och betyder dra åt helvete. Det är landets politiker som åsyftas. Viss förståelse kan man ha för italienarnas missnöje med sitt politiska skrå, som ertappats mer än en gång med fingrarna i syltburken. Men dra åt helvete är aldrig ett bra argument eller en god grund för ett politiskt parti. Att be andra att fara och flyga är inte särskilt konstruktivt utan bidrar bara till förakt och polarisering. För att styra ett land är ganska svårt. Att be andra att dra åt helvete och sedan låta påskina att man själv har en universallösning är inte seriöst.
Dra åt helvete är alltid ett dåligt argument och ger endast uttryck för enfald. Bättre då att efter noggrann analys själv engagera sig och försöka sig på nåt vettigt och konstruktivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar