onsdag 2 augusti 2017

Pride i civilisationens namn


Väcker anstöt än idag, 2017!
På min tid, tidigt 90-tal, var ”bögjävel” en etablerad svordom. Det kanske den är än idag men du hör den sällan eller aldrig mer. Och visst har väldigt mycket hänt under dessa knappt 20 åren. Medvetenheten om, toleransen inför och acceptansen av andra läggningar än den heterosexuella har ökat och slått rot i breda delar av samhället.
Detta ska vi vara stolta över, tolerans inför olikheter är ett bra mått på hur långt en civilisation har kommit. Även om Sverige ses som ett av världens bästa länder för HBTQ-personer är det flagrant hur intoleranta vi ändå är. Inte öppet kanske men väl när det kommer till kritan. Än idag väcker Pridefestivalen anstöt alltmedan homosexuella trakasseras, misshandlas och hotas. Och otroligt nog vänder folk fortfarande på huvudet när samkönade håller hand offentligt.
Det är häpnadsväckande att folk, i 2010-talets Sverige, kan uppbåda inte bara misstänksamhet utan till och med avsky och hat mot människor endast på grund av deras sexuella läggning. Men eftersom detta trots allt är fallet måste alla vi andra aktivt slåss mot denna form av intolerans, i civilisationens namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar