onsdag 4 november 2015

Medan lånebomben tickar på

Det blev nej igen från kammarrätten
Att priserna på svenska bostäder skenar är definitivt gårdagens nyhet. Att en lånebubbla nu pumpas upp är knappast heller något löpsedelstoff. Trots detta lyser de resoluta reformerna med sin frånvaro.

Ekonomiprofessor Harry Flam, tillika ledamot i Finanspolitiska rådet, menar att den explosiva prisutvecklingen på bostäder grundar sig på fundamenta. En fundamental bostadsbrist, kraftiga inkomstökningar och en svindlande låg ränta samverkar alla för att pressa priserna uppåt. Även om Flam må ha rätt så kommer detta fundament att knaka betänkligt i fogarna den dag då räntan höjs till mer normala nivåer. Och den dagen kommer och då lär åtskilliga bolånekunder antingen tvingas lämna sitt bo eller kraftigt inskränka på sin konsumtion. Båda scenarierna skulle vara olyckliga för svensk ekonomi. Det finns ett antal bättre och sämre metoder att stävja denna allt explosivare utveckling. En av de sämre har redan föreslagits. Amorteringskravet skulle vara lätt att kringgå för utlåningssugna banker och därtill drabba unga och andra bostadssökande hårt, då trösklarna in i stugvärmen höjs ytterligare. Kvar i verktygslådan finns en återinförd fastighetsskatt och ett avtrappat ränteavdrag, båda fullt rimliga men politiskt våghalsiga.


Nu krävs modiga, vidsynta och samarbetsförmögna politiker, som agerar innan lånebomben exploderar. Sådana politiker har förmåga att lyfta blicken bortom tillfälliga opinionssiffror för att därefter göra det som är bäst för landet. Och de ser då samtidigt till att det också går att bygga nytt i detta överbyråkratiserade land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar