söndag 18 januari 2015

Den tysta majoriteten måste ta ton

Låt inte dessa sätta tonen.
Farhågorna om en ökad polarisering mellan folkgrupper i Europas länder tilltar. Tecknen blir också allt fler på att misstron och hatet faktiskt ökar. Redan långt innan attacken mot franska Charlie Hebdo tilläts radikala element i allt för stor utsträckning sätta dagordningen i religionsrelaterade integrationsfrågor.

Ingen annan tjänar på ökande polarisering än de radikala och fundamentalisterna själva. Därför var exempelvis SD:s Björn Söder bland de första att peka ut Islam som ansvarig faktor för handlingarna. Därför tar också franska Front National tillfället i akt med en ny offensiv i sin hetsiga antiislamiska agenda. Lika högljutt är tyvärr tonläget i det andra lägret. I Sverige uttalar sig nu företrädare för Svenska Islamiska Stiftelsen och Islamiska förbundet i termer av att det är kristna emigranter från Mellanöstern som ligger bakom moskédåden i Sverige och att det pågår ett svenskt folkmord på muslimer här i landet. Uttalanden som helt saknar underlag och förvissad grund. Förenande för dessa extrema motpoler är att deras egna positioner stärks genom hets mot ett förment gemensamt ont.


Det är här som den tysta majoriteten måste ta ton. Bara genom tydlighet och klarsynthet kan radikalismen betvingas. Den tysta majoriteten som tar avstånd från fundamentalism och rasism måste återta initiativet från de stollar som nu härjar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar