söndag 13 januari 2013

Tro och sammanhang - vägen till välfärd

Inom forskningen kring åldrandet finns en speciell inriktning mot ovanligt gamla människor och deras leverne. Åldringsforskarna har metodiskt ringat in de regioner i världen där människorna blir allra äldst. På den japanska ön Okinawa har de allra äldsta dokumenterats och där lever också kvinnorna allra längst.

I forskningens andra fas söker forskarna orsaker till varför just dessa människor blir så gamla. Bland okinawaborna tror man sig ha lokaliserat fyra huvudförklaringar till att folk blir både gamla och förblir friska. Förutom de två självklarheterna i att äta rätt och röra på sig konstaterades också vikten av sociala sammanhang samt en tro på något, i detta fall konfucianismen. En tro på något större skänker trygghet och lugn vilket dämpar stress.

I statsindividualismens Sverige har såväl de sociala nätverken som religionen ställts på undantag. Religion anses irrationellt och skumt medan naturliga sociala nätverk lämpligast ersätts av statliga substitut. Det går alltid att dra olika slutsatser utifrån forskningsrön men de nyss nämnda rönen pekar tvivelsutan på att det svenska välfärdsbygget innehåller en del ruttna plankor.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/de-gamlas-by-pa-de-ododligas-o_7820576.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar