söndag 20 januari 2013

Kostsam populism

Som företrädare för sina medlemmar och tillika arbetstagarna förväntas LO ta sina gunstlingars parti. I och med den svenska modellen ställs dock också krav på fackrörelsen att ta sitt samhälleliga ansvar, vilket på lång sikt i och för sig korresponderar med medlemmarnas bästa. LO-förslaget om kraftigt inskränkta vinstmöjligheter inom välfärdssektorn kan tyvärr inte anses som det bästa för vare sig medlemmarna eller samhället.

Tämligen grundläggande inom företagsekonomin är att den som tar en risk också måste kompenseras härför. Är risken för hög i förhållande till den premie, dvs. den förväntade vinsten, som kan räknas hem finns alltid bättre investeringsalternativ. De s.k. samhällsbolag som LO återuppväckt skulle maximera vinsten till statslåneräntan plus 1 procent. För vardera investerare som önskar behålla jobbet finns då alltid bättre placeringsalternativ.

De fria valen och den fria etableringsrätten inom välfärden har öppnat upp en helt ny sektor för nyinvesteringar, etableringar och innovationer. Nya karriärsvägar har öppnats för hundratusentals offentliganställda och vi samhällsmedborgare har fått en radda alternativ till de kommunala skolorna, äldreboendena och de offentliga vårdcentralerna. LO:s populistiska förslag skulle spola ut detta präktiga barn med badvattnet vilket skulle bli en synnerligen kostsam affär.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar