torsdag 17 maj 2012

Reinfeldt slog i glastaket


Statsminister Reinfeldt har fått sina fiskar varma sedan han uttalat påstått rasistiska meningar. Mot påståendet att Sverige skulle lida av massarbetslöshet och följdfrågan varför regeringen med anledning härav inte stimulerar mer svarade Reinfeldt att någon massarbetslöshet inte föreligger och att generella stimulanser inte är rätt medicin. Det olyckliga i sammanhanget var att han samtidigt tog ett så laddad ord som ”etnisk” i sin mun. I korrekthetens namn fick han sedan utstå massiv kritik från alla håll utom det sverigedemokratiska.

Vad statsministern ville ha sagt var att arbetslösheten framförallt är ett problem bland grupper som inte är födda i Sverige, talar främmande språk, besitter andra kulturella kompetenser, saknar naturliga nätverk etc. Grupper som av olika anledningar ännu inte etablerat sig i det svenska samhället. Då arbetslösheten är låg bland inrikesfödda i åldrarna 25-54 år ville han förtydliga att generella stimulansåtgärder vore ett ineffektivt sätt att använda skattemedel på. Insatserna ska istället sättas in där de bäst behövs och det är alltså bland annat hos gruppen av utomlands födda. Det handlar givetvis inte om att skuldbelägga eller peka ut utan om att använda skattemedel på effektivaste sätt. Det är då sorgligt att etablerade politiker sedan väljer att plocka enkla politiska poäng på detta.

Genom att sätta rasisthatten på Reinfeldt och andra som problematiserar kring integrationsfrågan sänker vi successivt glastaket i debatten vilket bara är att gratulera Jimmie Åkesson med fränder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar