Nog har regeringen tvingats schavottera i sjukförsäkringsdebatten alltid. De nya tidsgränser som introducerats för utvärdering och uppföljning av de sjukskrivna har beskrivits som stupstockar med katastrofala följder för de drabbade. Det sista som kan påstås är att debatten skulle varit nyanserad. Minimalt utrymme har ägnats åt reformens syfte och tänkta framsidor. Nu verkar dock detta vara överflödigt eftersom resultaten redan börjat återverka.
I Ekonomistyrningsverkets (ESV) senaste budgetprognos spås överskott i statens finanser redan nästa år och budgetunderskottet tros lägga sig runt 1 procent av BNP. Smått fantastiska siffror med tanke på rådande världsekonomiska läge och den ihopsäckade exportmarknaden. Det huvudsakliga skäl som ESV pekar på är det kraftiga inflödet på arbetsmarknaden i kombination med färre i så kallat ”utanförskap”. 2014 spås antalet förtidspensionerade, sjukskrivna, arbetslösa och övriga som försörjs av andra offentliga kassor vara nere på samma nivå som 1990. Härtill kommer siffror från Svenskt Näringsliv som visar att sjukfrånvaron bland arbetare och tjänstemän aldrig varit så låg som nu.
Alltfler kan idag försörja sig på eget arbete och slipper det osäkra beroendet av statens allmosor. Samtidigt tilltar antalet skattebetalare med ökade skatteintäkter som följd. Som konsekvens växer den offentliga kakan vilket redan i och med vårbudgeten kommer att ge mer till pensionärer, ensamstående föräldrar och andra trängda grupper.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar