söndag 14 mars 2010

Fri etableringsrätt kan innebära minskad sjukfrånvaro

I Sverige är ännu vård- och omsorgssektorn strängt förknippad med offentliga arbetsgivare. Inom sjukvården har de flesta landstinget som arbetsgivare medan de inom omsorgen allt som oftast ser sig avlönade av sin kommun. Utmärkande för dessa arbetsplatser är också dess oproportionerligt höga sjukfrånvaro. Visst är många av jobben förknippade med tunga lyft och hård fysisk belastning men detta är knappast hela förklaringen. I de flesta kvalitets- och nöjdhetsjämförelser mellan arbetsplatser rankas möjligheten till inflytande och grad av självständighet högt som faktor för trivsel på jobbet.

I ett omskrivet projekt i Piteå kommun lät man temporärt öka städarnas inflytande över det egna arbetet. Efter ett och ett halvt år hade sjukfrånvaron minskat till hälften. Som huvudskäl till den minskade frånvaron uppgavs större arbetsglädje till följd av det ökade inflytandet.

Sedan Alliansen tillträdde har den tidigare stängda offentligdrivna vård- och omsorgssektorn öppnats för nya etableringar och avknoppningar. Följden har blivit att fler och mindre enheter tillkommit som potentiella arbetsgivare. Enheter allt som oftast drivna av kvinnor. Möjligheten att på dessa mindre arbetsplatser själv delta i och påverka styrningen är av helt annat slag än hos ett landsting eller kommun. Detta till gagn inte enbart för de anställda utan också för oss brukare som nu kan gå till sjuksyster istället för till en sjuk syster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar