lördag 18 april 2020

Ingen har råd med Bolundbuffert

Svamlande finansmarknadsminister
Successivt har aktiekapitalkravet skruvats ned från 100 000 kr till dagens 25 000 kr. Samtidigt har revisorsplikten avskaffats för de mindre företagen. Samtliga åtgärder har genomförts för att sänka tröskeln att starta eget.

Den nya nivån om 25 000 kr gäller från årsskiftet 2020 och infördes under finansmarknadsminister Per Bolunds styre. Idag, fyra månader och en Coronakris senare, förstummas samme Bolund över näringslivets tunna buffertar och funderar över politiska åtgärder för att rätta till det. Att återställa aktiekapitalkravet till 100 000 kr och återinföra revisorsplikten skulle nog vara bra, både för företagaren själv, dennes leverantörer, långivare och övriga intressenter. Den frågan har Bolund dock inte lyft utan svamlar istället om något oklart buffertkrav motsvarande det som bankerna har på sig. De flesta företag, inte minst de mindre, verkar i en extremt konkurrensutsatt miljö med genomsnittliga rörelsemarginaler om knapra 6-7 procent. Det ger omöjligen kapital nog att bygga Coronabuffertar, där intäkterna kanske helt raderas under flera månader.

Ingen har råd med en Bolundbuffert och ingen skulle ha råd att starta eget. I och för sig, då skulle givetvis färre behöva Bolunds stöd i kristider. Samtidigt, och etter värre, skulle vi få betydligt färre skattebetalare vars pengar bland annat Bolunds politik är så beroende av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar