torsdag 7 november 2019

Stå ditt kast


Står sitt kast?
Aktivisten Elin Ersson dömdes ånyo i tingsrätten för brott mot luftfartslagen. Detta sedan hon vägrat sätta sig i samband med att hennes flyg till Istanbul skulle lyfta.

Syftet med Erssons agerande var att förhindra utvisningen av en 52-åring till Afghanistan som fanns på samma plan. Detta är andra gången hon fälls i tingsrätten för samma förseelse, sedan den första domen underkänts på grund av jäv. Den juridiska tolkningen av lag och rätt är upp till domstolen att göra, objektivt och oförvitligt. Lagtolkning får aldrig vara föremål för värderingar och subjektivitet. Döms Ersson för det hon åtalas för så får hon stå sitt kast, med högburet huvud om så önskas. Civil olydnad är delikat och kan ha sin plats i samhället. Men skillnaden mellan lag och sådan olydnad är att den senare är godtycklig medan den förra är objektiv.

I denna mening är det ingen skillnad mellan säg skatteflykt, gatudemonstrationer eller stå-upp aktivism i flygplan. Subjektivt absolut men vid rättstillämpningen inte. Således, civil olydnad i all ära men var också god att stå ditt kast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar