lördag 3 februari 2018

Rent, snyggt och tryggt


Inget roligt att sälja kosttillskott här
Sverige är ett alltmer delat land. Tydligast åskådliggörs detta genom att betrakta statistiken över antalet så kallade utanförskapsområden. Ett utanförskapsområde innebär att mindre än hälften av invånarna mellan 20 och 64 år är i sysselsättning. Under åren 2006 till 2014 har antalet sådana områden ökat från 105 till 130 stycken och mycket lite talar för att utvecklingen stannat av.
Med sysslolöshet följer obönhörligen kriminalitet, förstörelse, nedskräpning och annat oacceptabelt beteende. Exempelvis vittnar Svensk Handel om att stöld och snatteri i dagligvaruhandeln nästan dubblerats mellan 2010 och 2016, en inte oäven gissning framförallt i utanförskapsområdena. Samtidigt är det allt färre som anmäler, då det ändå inte medför några konsekvenser. Spiralen nedåt är uppenbar; näringsidkare och potentiella arbetsgivare flyr området och uppgivenheten tilltar ytterligare. Samhället måste stävja denna utveckling, och det gör vi bäst tillsammans. Runt om i världen har flera lokala aktörer på olika platser organiserat sig och bildat så kallade ”BID:s”, business improvement districts. Tanken är att fastighetsägare, företag, myndigheter, boende och kommunala verksamheter slår sig samman för att gemensamt öka attraktiviteten i sin närmiljö. Framgångsexempel finns att hämta från vitt skilda platser som New York, London, Stockholm och Göteborg.
När det offentliga på egen hand helt uppenbart inte förmår att ta tillbaka våra tillfälligt förlorade utanförskapsområden måste andra goda krafter ta vid. För ett rent, snyggt och tryggt Sverige vore därför en riksomfattande satsning på BID:s önskvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar