lördag 7 februari 2015

Stå upp för det kristet sekulära

Endast drygt 10 procent av svenskarna betecknar sig som troende kristna. Sverige är därmed ett av världens absolut mest sekulära länder. Många har idag ett ganska kluvet förhållande till kyrkan och kristendomen. Å ena sidan omhuldar man de traditioner och det kulturarv som religionen fört med sig, medan man å andra sidan skyr den som faktisk religiös företeelse.

Skolavslutningar i kyrkan, med psalmsånger och högtidliga tal, är en av de traditioner som vi ärvt genom kristendomen. Traditionen har varit ett okontroversiellt inslag i skolgången och har av de flesta betraktats just som en trevlig tradition, utan vidare reflektion över dess förvisso kristna inramning. Just för att Sverige så tydligt skiljer mellan stat och kyrka, utifrån en sekulär utgångspunkt, har det aldrig tidigare framställts som ett problem att avsluta terminen i närmsta kyrka.

Skolavslutningar i kyrkan är förvisso en kristlig tradition, men i takt med sekulariseringen och i och med separationen mellan stat, samhälle och religion så har den allt mer kommit att urvattnas på sina konfessionella inslag. Sverige är en kristet sekulär nation, stå upp för det och låt ungarna fira skolavslut i kyrkan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar