torsdag 17 oktober 2013

En vårdskandal i skymundan


Det kommunala demensboendet Fatburen i Västerås fick i dagarna ett kravbrev från Demensförbundet genom vilket vårdavgifterna återkrävs för den ickevård som en demenssjuk fått av kommunen. Demensförbundet menar att sådan vanvård och sådana missförhållanden förekommit att det finns skäl till återbetalning. Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström konstaterar syrligt att det tydligen bara är pengar som räknas varför förbundet därför väljer att svara med samma mynt, dvs. att inte betala.

På Fatburen vanvårdades under längre tid Behice Shamouns mamma vilket påpekades av dottern vid en rad tillfällen. Först efter att modern dokumenterats med mobilkamera i diverse olika förnedrande situationer och då modern tagits hem från boendet synes kommunen ha reagerat. Bilderna på modern synliggör grava missförhållanden som ingen borde tvingas utstå. Särskilt ömkligt blir fallet eftersom den drabbade varit fullständigt värnlös.

Den som intresserar sig för denna vårdskandal tvingas dock gräva djupt i google-arkiven. Ingen rikstidning, vare sig av kvälls- eller morgonupplaga, synes ha brytt sig. En kort notis i SVT:s arkiv är enda halmstrået att gripa efter. Men så är det ju å andra sidan en ganska ointressant skandal, vare sig riskkapital, vinster eller skatteplanering har ju varit för handen.
 

4 kommentarer:

  1. Nä det handlar ju bara om en människa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det troligen inte. Missförhållanden inom vården lär vara lika vanliga inom offentligdriven som privat vård. Dessa får du dock aldrig läsa om.

      Radera
  2. Tänk om vanvård med fel läkemedel kunde uppmärksammans. Det finns exempel på falskt dementa som blivit helt klara om läkemedelsbehandlingen optimeras.

    SvaraRadera
  3. Intressant. Hur skulle man kunna komma tillrätta med denna form av vanvård? Vad är orsaken till vanvården tror du?

    SvaraRadera