onsdag 24 juli 2013

Barns rätt går före föräldrars religionsfrihet


Nyligen meddelade Högsta Förvaltningsdomstolen sitt beslut ifråga om föräldrars religionsutövning kan vara skäl till hemundervisning istället för vanlig skolgång. Striden stod mellan stadsdelsnämnden Majorna/Linné och en familj med strikt judisk-ortodox tro. Kärnfrågan var om de säregna ritualer och riter som följer religionstillhörigheten utgör synnerliga skäl till att barnen skulle få undervisas i hemmet istället för i konventionell skola.

 Den ifråga aktuella tron innebär bl.a. att barnen måste delta vid ett visst antal bönetillfällen ledda av en ortodox judisk rabbin, att de inte kan delta i gymnastiken, att endast kosherslaktat får serveras och att barnen bär viss specifik klädsel. Avvikelserna innebär, enligt vårdnadshavarna, en påtaglig risk för att barnen kommer att utsättas för mobbning.

Högsta Förvaltningsdomstolen slår i domen fast att ett barn för sin utveckling, inte minst sin sociala träning, nästan alltid behöver de erfarenheter som skolgång ger. Domstolen konstaterar vidare att undervisning ska utformas så att alla elever ska kunna delta, oavsett vilken religiös övertygelse vårdnadshavarna har. Domstolen fastställer också att alla barns rätt till likvärdig utbildning är en av grundstenarna i det svenska utbildningssystemet.

Domstolen bedömde utifrån detta att vårdnadshavarnas religiösa tro inte är skäl nog att hålla barn borta från skolan. En klarsynt bedömning som bl.a. klargör att barns rätt, att själva utforma sina liv, går före föräldrars religionsfrihet och religiösa övertygelser.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar