söndag 4 april 2021

Valfrossa och coronapopulism

Klarar hon sig från valfrossa?
Hälften av dem som avlidit med Covid-19 i Sverige har bott på äldreboende, en fjärdedel hade hemtjänst. Medianåldern bland de döda är 85 år och överdödligheten totalt förra året stannade vid drygt 2 procent. Bland personer yngre än 65 år hade Sverige en underdödlighet med minus 6,4 procent.

Covid-19 är en otäck farsot som drabbat individer och samhällen svårt. Infektionen är smittsam, dödlig och ger i vissa fall allvarliga och bestående men. Det finns således inget skäl att förklena eller trivialisera smittan. Men att därifrån gå till att isolera människor, släcka ner deras tillvaro och ekonomi samt inskränka många grundlagsfästa rättigheter är inte försvarbart. En penetrering av statistik ger, som framgår ovan, vid handen att det globala svaret på pandemin snarare utgör demokratiska övergrepp än välavvägd smittskyddsbekämpning. Dessa övergrepp kommer ge långsiktigt bestående men hos stora grupper samt rendera en fet coronastödsnota för framtida generationer att betala. Statistik och siffror visar vidare att det är äldre och riskgrupper som avlider, fokuseras insatserna främst på dem så borde samhällen kunna fungera tämligen normalt.

Ur perspektivet proportionalitet så får trots allt både Folkhälsomyndighet och regering godkänt. Faran lurar dock runt hörnet att även våra politiker kommer hemfalla till den typ av populistisk lock-down-politik som präglar vår omvärld. En risk som tyvärr också ökar ju närmare val vi kommer och ju mer trängd regeringen känner sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar