lördag 21 mars 2020

Sverige har valt rätt väg


På rätt väg
Vardagen lunkar på hjälpligt, medias undergångsrubriker och omvärldens nedsläckning till trots. I Sverige rör vi oss fortfarande fritt, krogar och restauranger håller öppet liksom butiker och vettiga gymkedjor. Under eget ansvar förväntas vi själva hantera detta nya närmast krigsliknande tillstånd.

Som yttersta beslutsfattare har man aldrig rätt. Vad som än sägs och vilka beslut som än fattas får man räkna med att schavottera när de allra argaste tar över rummet. Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har ofrivilligt hamnat i skottgluggen för de värsta av hatiska salvor. Rekommenderade åtgärder har varit för klena och försena har det hetat med hänvisning till de betydligt tuffare i Spanien, Frankrike, Storbritannien, Danmark med flera. Det är ingen avundsvärd sits vare sig statsepidemiologen eller ansvariga politiker har men hittills har de skött sig bra, särskilt i en internationell jämförelse.

Att vardagen tillåts fortgå, att vi får jobba, träffas, äta , dricka och shoppa är nämligen lika viktigt som att smittspridningen begränsas. För släcker vi ner vår ekonomi kommer samhället efter denna pandemi inte vara roligt att återgå till, troligen präglat av arbetslöshet, tomma butiks- och restauranglokaler, låg tillit och hopplöshet men kvar med den molande frågan vad som egentligen hände.

Heder åt Anders Tegnell och heder åt våra styrande politiker, som valt den sansade medelvägen istället för utförsbacken mot ekonomisk undergång som stora delar av vår omvärld tycks föredra. Heder också åt alla där ute som tar sitt respektive egenansvar och stretar på i vardagen. 2020 års samhälle tål inte isolering och karantän lika lite som fullt friska och arbetsföra ska hållas instängda. Det är dumheter och idioti som kostar så oerhört mycket mer än det smakar och som fria individer rätteligen aldrig ska behöva utsättas för.

Sverige har valt rätt väg och tiden får nu utvisa om den tar oss hela vägen ur det här utan några alltför omfattande men.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar