lördag 1 juni 2013

Inte så illa som det låter


Världsekonomin går på knäna, Europa haltar och Eurozonen ligger på akuten. Så ser det världsekonomiska läget ut enligt OECD:s senaste ekonomiska utblick. 2014 ser enligt organisationen inte ut att innebära någon nämnvärd bättring. Eurozonen krymper under 2013 med 0,6 procent och växer med beskedliga 1,1 procent under 2014.

I denna dystra värld sticker två nordiska länder ut. Sverige och Norge är de två länder som klarat finanskrisen bäst. Analyshuset Capital Economics konstaterar att Sveriges ekonomi vuxit med 5,5 procent sedan finanskrisens utbrott 2008. Förklaringen är enligt analyshuset det kraftiga lyftet av den disponibla inkomsten hos svenska hushåll. Detta med följd att konsumtionen kunnat hållas hög. Goda statsfinanser borgar dessutom för en god utveckling även framöver. Samtidigt slår Konjunkturinstitutet i sin majbarometer fast att rekordmånga, tre av fyra hushåll, sparar något eller mycket vid slutet av månaden.

Omgivet av akutpatienter är den svenska ekonomin något av ett under av välgång. Så hur högt det politiska tonläget än må vara så är detta faktum, det är inte så illa som det låter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar