onsdag 29 februari 2012

Anonymt faderskap kan aldrig ligga i barnets bästa


Nu har även Moderaterna, Centern och Folkpartiet slutit sig i leden vilket innebär att ensamstående kvinnor genom insemination hädanefter kommer att kunna bli mödrar. Argumenten är i korthet att familjer idag ser olika ut och att ensamstående kvinnor kan vara lika goda föräldrar som övriga. Att så är fallet lär få ifrågasätta, idag är det snart snarare regel än undantag att barn växer upp med separerade föräldrar. Och få hävdar väl att dessa, p.g.a. separationen, kommit att bli sämre föräldrar.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de enda riksdagspartierna som ännu motsätter sig förslaget. KD bland annat med det oerhört centrala argumentet att det är barnets och inte föräldrarnas bästa som ska stå i centrum. Risken för identitets- och rotlöshet torde vara överhängande för den vars far är, och kommer att förbli, okänd. Konsekvenserna av att aldrig ha haft och aldrig kommer att få en pappa är svåröverskådliga, och bara denna osäkerhet borde vara skäl nog att inte sanktionerna möjligheten.

Barnets väl och ve måste alltid stå i centrum och att godkänna eller, genom lagstiftning, till och med uppmuntra anonymt faderskap kan aldrig ligga i barnets bästa.

2 kommentarer:

  1. Enligt svensk lag kan en spermadonator inte vara anonym. Där skiljer vi oss från många andra länder. Ett barn som kommit till världen genom insemination på en klinik i Sverige kommer alltså alltid att kunna ta reda på vem som är den biologiska pappan.

    SvaraRadera
  2. Tack för påpekandet. Det gör saken något bättre.

    SvaraRadera